Wat is klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze die circa 200 jaar geleden is ontwikkeld door de Duitse arts Samuel Hahnemann.

Homeopathie is een geneeswijze waarbij het zelfherstellend vermogen en de afweer van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt.

Iedereen heeft van nature dit zelfherstellend vermogen. Bijvoorbeeld een wonde die vanzelf weer geneest of een verkoudheid die vanzelf weer over gaat of een lichte depressie die jezelf kan oplossen.

Pas als dit zelfherstellend vermogen niet meer optimaal functioneert ontstaan er klachten.

Omdat de homeopathische middelen nu heel precies inwerken op dat herstelvermogen, activeren en versterken ze de afweer zodat de klachten verminderen en je gezondheid toeneemt.
Met behulp van de homeopathische behandeling genees je als het ware jezelf.

 

In de klassieke homeopathie:

Wordt er gebruik gemaakt van het principe dat een stof die bepaalde verschijnselen veroorzaakt, ook in staat is dergelijke verschijnselen bij zieke mensen te genezen. Dit is de geneeswet similia similibus curentur (het gelijkende wordt genezen door het gelijksoortige). 
Worden er gepotentieerde geneesmiddelen gebruikt die bereid worden door het afwisselend verdunnen en schudden van de basisstof.
Wordt ieder mens als uniek gezien en heeft daarom ook een individueel geneesmiddel nodig.
Wordt de mens niet opgesplitst in onderdelen maar gezien als een eenheid van lichaam en geest, die in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving is.

 Klassieke homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de patiënt bij de behandeling als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan men kwalen krijgen of ziek worden.

Een homeopathische behandeling heeft als doel de klachten zodanig te behandelen dat het evenwicht weer hersteld wordt en men zich beter gaat voelen.

Klik hier voor een filmpje over de werking van Homeopathie.

Het is mogelijk om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek. Bel of mail dus meteen om een afspraak te maken als je twijfelt of een homeopathische behandeling iets voor jou is. Kijk bij behandeling voor meer informatie.

 

Andere vormen van homeopathie.

Omdat Klassieke Homeopathie tot goede resultaten leidt en populair is maar wat meer tijd vergt om een goed consult af te nemen, is men gaan zoeken naar een snellere manier van behandelen met homeopathische middelen. Dit heeft geleidt tot het ontstaan van o.a. klinische en complex homeopathie, waarbij men afwijkt van belangrijke principes van de Klassieke Homeopathie die toch nodig zijn om tot een echte genezing te komen.

In de klinische homeopathie wordt er een geneesmiddel zuiver op de klacht gegeven en voor iedere klacht een ander middel. Men behandelt dus eigenlijk zoals in de reguliere geneeskunde, alleen maakt men gebruik van een of meer homeopathische middelen in plaats van reguliere medicijnen. Er wordt verder niet naar de totale persoonlijkheid en de kenmerken van de ziekte gekeken. Het middel geeft meestal maar een tijdelijke verlichting van de klachten en kan bij verkeerd gebruik zelfs leiden tot onderdrukking.

In de complexhomeopathie wordt er ook voorgeschreven op de klacht zelf, maar hier worden meerdere middelen in één flesje gestopt. Zo kan men bijvoorbeeld voor hooikoorts een bepaald mengsel van geneesmiddelen die affiniteit hebben met hooikoorts in één flesje geven. De gedachte hierbij is dat er dan tenminste één van de middelen wel zal werken. Ook hier wordt er niet naar de totale persoonlijkheid gekeken. Sommige van de geneesmiddelen die in het flesje zitten kunnen een verlichting van de klachten geven.Uit ervaring weet men dat men langduriger moet behandelen en dat de klachten soms eerder terugkeren, dan wanneer behandeld volgens de principes van de Klassieke Homeopathie. Ook onderdrukking van de klachten is mogelijk.